Bröd och teckning


Äta måste man. Och prestera. (?) Det sistnämnda faller tillbaka på en själv. Hur mycket? och varför?

Oavsett så behöver kroppen energi för att kunna tänka och agera. Teckning innebär träning. Jag vill och sätter upp mål och anstränger mig. Det är en enkel teori.

Utan att vara en i första hand målande eller tecknande konstnär, får teckning mig att komma på intressanta tankar. Jag kan därför inte se en bättre bas för mitt konstnärskap. Det tränar tanken helt enkelt.

Jag bakar sedan några månader tillbaka samma brödrecept ca 2 gånger i veckan. Receptet är mitt eget och jag är ytterst noggrann när jag väger upp ingredienserna och mäter alla processtider. Ändå blir brödet lite olika varje gång, vilket är ett smärre mysterium. De underbara okontrollerbara faktorerna som gömmer sig i mjölet, jästen, surdegen och knådningen gör vad de kan för att förgylla tillvaron.

Sedan en tid tillbaka tecknar jag även ett självporträtt varje dag. Det blir ca en timmes träning. I exakt samma ljus på en pall markerar blyertspennan (7b) formerna jag tror mig uppfatta. Målsättningen är att passera några trösklar som hindrar mitt arbete. Jag för anteckningar kring de huvudsakliga känslor och tankar som figurerar under teckningspasset för att identifiera några demoner och jaga bort dem.

För att ha råd med brödbakningen är det emellertid paus i tecknandet till förmån för frilans-programmerandet. Bröd och konst hör ihop. v.s.b

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *